Despre Hackathon

În perioada 6-8 iulie 2018, Centrul pentru Jurnalism Independent, Deutsche Welle Akademie și Internews desfășoară a patra ediție a hackathonului –Puterea a cincea”.  În acest an, organizatorii își propun să încurajeze dezvoltarea unor idei de proiecte și aplicații, care să promoveze educația media și să ajute consumatorii de media să se informeze conștient și să nu se lase manipulați.

Ce este educația media (media literacy)?

Răspândirea falsurilor prin intermediul mass-mediei a devenit un fenomen folosit la scară largă pentru a manipula opinia publică în favoarea unor persoane, companii, a unor partide sau idei. Interesul și miza? De a obține un anumit rezultat sau de a provoca o emoție, mai curând decât de a transmite informații.

Rapiditatea cu care se răspândesc aceste falsuri și faptul că unii le folosesc în calitate de instrumente de propagandă ne determină să vrem să identificăm „antidoturi”. Pentru a nu fi manipulați, consumatorii de produse media trebuie să facă față fluxului de informații și să poată distinge adevărul de fals. În acest context, ne propunem să abordăm tematica educației media pentru a doua oară, în cadrul hackathonului „Puterea a cincea”, în care să venim cu actualizări și noutăți în acest domeniu.

Educația media include un set de instrumente care ajută consumatorii de media să-și dezvolte abilitățile de a accesa, de a analiza și de a evalua informația, încurajându-i să-și pună întrebări despre ceea ce urmăresc la televizor, citesc în ziare, pe site-urile de știri sau ascultă la radio. Având aceste cunoștințe, oamenii pot analiza mesajele transmise de mass-media, pot identifica intențiile de manipulare și/sau dezinformare din presă, pot chiar înțelege motivațiile acestor acțiuni, fiind capabili, în cele din urmă, să-și facă o părere proprie despre evenimentele care au loc în societate și îi interesează. Altfel spus, educația media promovează gândirea critică și consumul conștient de informații.

Hackathonul „Puterea a cincea” își propune în acest an să contribuie la educarea spiritului analitic în rândul consumatorilor de media, pentru a analiza mesajul media și informația, cu ajutorul unor aplicații web sau mobile, precum și al altor instrumente IT inovatoare.

Participanții vor avea două zile la dispoziție pentru dezvoltarea proiectelor pe echipe și prezentarea produselor demo.

La eveniment pot participa echipe formate din jurnaliști, dezvoltatori IT, programatori, designeri, bloggeri, activiști civici, consumatori media și alții. Echipele se vor înregistra pentru participare cu o idee de proiect, iar CJI își rezervă dreptul de a preselecta echipele în baza acestora. Ideile de proiect trebuie să corespundă cu scopul și tema evenimentului anunțate de organizatori. Ideile propuse rămân confidențiale până la anunțarea lor oficială și nu vor fi făcute publice de organizatori fără consimțământul expres al echipelor.

Pe durata hackathonului, experții și mentorii invitați vor oferi consultanță și expertiză echipelor pentru a-și dezvolta proiectele. Cinci echipe, desemnate câștigătoare de juriu, vor beneficia de granturi pentru dezvoltarea și implementarea ulterioară a ideilor.

Proiectele lor vor fi făcute publice, iar după ce vor fi definitivate vor fi oferite gratuit pentru utilizare.

Formatul evenimentului:

Pe 6 iulie, va avea loc deschiderea evenimentului unde echipele înscrise vor face cunoștință cu experții și mentorii și vor avea posibilitatea să-și prezinte ideile de proiecte, într-un format prestabilit (maxim două minute).

În a doua zi, pe 7 iulie, mai mulți experți invitați vor face prezentări pe teme precum: de ce avem nevoie de educație media, instrumente de propagandă, inovații media, elementele unei știri  profesioniste pe înțelesul tuturor, tendințe de manipulare și dezinformare din mass-media, manipularea prin social media etc. După prezentări, echipele vor începe lucrul la proiecte.

În a treia zi de hackathon, 8 iulie, echipele vor continua lucrul la dezvoltarea proiectelor, cu ajutorul mentorilor. La sfârșitul zilei, proiectele demo vor fi definitivate, iar prezentările finale, care nu vor depăși 5 minute, vor fi pregătite conform formatului pus la dispoziție de organizatori.

Cele cinci proiecte câștigătoare vor fi anunțate la finalul evenimentului.

Exemple de proiecte care pot fi dezvoltate la media hackathonul „Puterea a cincea”:

 • aplicații de smartphone și site-uri care conectează societatea civilă, media și consumatorii de media;
 • biblioteci online cu resurse utile pentru jurnaliști și consumatorii de media;
 • jocuri interactive/aplicații destinate să sporească interesul consumatorului de media față de presă și să promoveze consumul critic de presă;
 • alte idei inovatoare și relevante pentru consumatorul de presă din Moldova.

Reguli de participare:

 1. Participarea la Hackathon este gratuită, dar necesită preînregistrare. Vă puteți înscrie doar în echipă (între 3 și 5 membri). Pentru a fi admiși la etapa de preselectare, trebuie să descrieți în câteva propoziții ideea proiectului sau problema care doriți să o soluționați.
 2. Formularul de înregistrare trebuie să fie completat până la data de 29 iunie 2018.
 3. În prima zi de Hackathon, echipele vor avea posibilitatea să-și prezinte ideile cu care s-au înscris la eveniment (opțional). În ultima zi de Hackathon, echipele vor prezenta proiectele dezvoltate și variantele demo ale acestora. Prezentările trebuie să dureze maxim cinci minute, în formatul pus la dispoziție de către organizatori.
 4. Proiectele trebuie să corespundă următoarelor criterii:
 • să promoveze educația media și/sau consumul critic de informații;
 • să nu fie realizate cu suportul unui partid politic.
 1. În cazul în care ideile nu corespund criteriilor enumerate mai sus, acestea nu vor fi înregistrate.
 2. Echipele care vor dori să-și prezinte ideile în prima zi, vor pregăti prezentările înainte de începerea hackathonului.
 3. Participarea la hackathon presupune implicarea pe parcursul celor 3 zile de eveniment. Vă rugăm, să vă planificați timpul corespunzător.
 4. În baza prezentării proiectelor în ultima zi de hackathon, un juriu independent va alege cele 5 echipe câștigătoare. Acestea vor fi selectate în funcție de numărul voturilor acumulate, în baza criteriilor de evaluare.
 5. Câștigătorii granturilor vor semna contracte, prin care se vor obliga să implementeze proiectele dezvoltate, în baza unor condiții prestabilite. Granturile vor fi acordate în tranșe.
 6. Veți avea nevoie de laptopuri/tablete personale. Locația hackathonului va pune la dispoziție conexiune WiFi cu viteză bună.

Hackathonul „Puterea a cincea” este un eveniment deschis. Tot ce se va realiza în timpul evenimentului, precum și prezentările finale vor putea fi plasate de organizatori pe platformele online ale evenimentului. Prezentările experților vor fi transmise live.

Criterii de evaluare a proiectelor:

 1. Utilitate
 • Importanța problemei abordate
 • Oferirea de soluții viabile pentru problema abordată
 1. Proiectul este realizabil
 • proiectele trebuie să vină cu soluții concrete și care pot fi realizate într-un termen real și cu un buget rezonabil
 1. Componenta IT/inovația – în ce măsură proiectul implică noile tehnologii (site-uri, rețele sociale etc.)
 2. Progresul atins de echipă în timpul hackathonului

Premii:

În acest an, în funcție de complexitatea proiectelor propuse, vor fi oferite două categorii de premii:

 • 3 granturi a câte 3000 de euro vor fi oferite în cadrul proiectului „Consolidarea  libertății de opinie în Republica Moldova”, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania;
 • 2 granturi a câte 4000 de dolari vor fi oferite în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M)”, finanțat de USAID și implementat de Internews.

Organizatori:

Centrul pentru Jurnalism Independent, Deutsche Welle Akademie și Internews.

Locul evenimentului: Locul evenimentului: IHUB, str. 31 August 1989, 78, mun. Chișinău

Înregistrarea la eveniment se face aici

Resurse:

Pentru a afla mai multe despre educația media și diverse instrumente utile pentru consumatorii de informații, vă invităm pe platforma Educație mediatică, creată de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Atelierul online: fals sau fapt?

Atelier on-line: „depistarea fotografiilor false și a manipulării vizuale”

Mediacritica.md

Stopfals.md

A patra ediție a hackathonului media Puterea a cincea este organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în cadrul proiectelor Consolidarea  libertății de opinie în Republica Moldova”, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania și „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova (MEDIA-M)”, finanțat de USAID și implementat de Internews.